VPS bemutatása

A VPS az angol “Virtual Private Server” rövidítése, mely magyarul virtuális privát szervert jelent. Ezt szokás virtuális szervernek rövidíteni. A VPS szolgáltatást több célra lehet használni: levelezés, fájl- és adattárolás, webkiszolgáló, Windows Server üzemeltetés, FOREX kereskedés, vagy akár VPN szolgáltatás.

A VPS alapját a nagy kapacitású fizikai szerverek több, kisebb virtuális egységre való felosztása jelenti. Az adott VPS-hez a memória és tárterület dedikáltan állnak rendelkezésre.

Mikor lehet szükség VPS-re?

Nagy látogatottságú és terhelésű weboldalak
Bizonyos látogatottság felett kockázatos egy weboldalt osztott tárhelyen üzemeltetni, mivel a weboldal látogatottsága miatt megnövekedett erőforrás igény veszélyezteti az osztott tárhelyes környezet stabilitását. Ha egy weboldal túl sok lekérést, vagy adatforgalmat generál, az hatással van az azonos szerveren üzemeltetett weboldalra, úgy, hogy azok belassulhatnak, elérésük akadozhat. Ez a lassulás nyilván senkinek sem jó, így érdemes VPS-re költöztetni a nagyobb forgalmú oldalakat.

Nagyobb biztonság
Bizonyos webalkalmazások és weboldalak esetén szükség lehet arra, hogy nagyobb biztonságban legyenek az adatok, minthogy osztott tárhelyen legyenek elhelyezve. A VPS-en üzemeltetett weboldal és levelezés biztonságosabb, mivel az ügyfél egyedi igényeinek megfelelő biztonsági beállítások alakíthatóak ki, így az osztott tárhely kockázata ki van zárva.

Egyedi alkalmazások
Bizonyos weboldalak és alkalmazások olyan megoldásokat igényelhetnek, amelyek biztonsági, vagy technikai okokból nem megvalósíthatóak osztott tárhelyen.

A VPS előnyei

Költséghatékony: virtuális szerver használatával nem kell költséges hardverekre költenie, a szükséges hardver infrastruktúráról a Nextserver gondoskodik. Igény esetén, rendszerei fenntartását rendszermérnökeink Menedzselt VPS szolgáltatás keretein belül tartják karban és végzik el az igényelt rendszerfejlesztéseket is.

Garantált erőforrás: a virtuális szerverhez rendelt erőforrások dedikáltan az Ön rendszeréhez vannak hozzárendelve.

Rugalmas: az igényelt erőforrás felfele és lefele is könnyedén módosítható, egy gyors újraindítást követően a módosított erőforrások állnak a virtuális szervere rendelkezésére.

Egyedi környezet: az osztott tárhelyes megoldáshoz képest VPS esetében olyan környezet telepíthető fel, olyan verzióval, amilyet igényel. Legyen szó Java-s, Tomcat-es alkalmazásokról, vagy akár sok statikus oldalt kiszolgáló NGINX környezetről, virtuális szerverünkön bármi szabadon futtatható.

Nagyobb adatbiztonság: a VPS-ben lehetőség van titkosított fájlrendszer használatára, és a hozzáférések is korlátozhatóak. Az osztott webtárhelyhez képest teljesen elszeparáltan futnak az alkalmazások, így a VPS jóval magasabb fokú biztonságot is jelent. Tudjon meg többet az adatbiztonságról.

Nem kell a hardver üzemeltetéssel foglalkozni: abban az esetben ha a kiszolgáló infrastruktúrában valamilyen fizikai hardver hiba lépne fel, akkor azzal nem Önnek kell foglalkoznia. Mivel a Nextserver üzemelteti ezeket az eszközöket, így mi vállaljuk a felelősséget, hogy a szerződésben foglaltak szerint minél hamarabb elhárítsuk az esetleges problémákat.

Redundancia: ahelyett hogy Ön egyetlen fizikai szerveren futtatná alkalmazásait és tárolná adatait, VPS segítségével könnyen és olcsón redundás infrastruktúra építhető, elkerülve az egy darab fizikai szerver okozta egyedi hibapontot (Single Point of Failure).